Segítség civil összefogással

A Váci Közéleti Egyesület adománya a
Jávorszky Ödön kórháznak

A Váci Közéleti Egyesület a gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszközöket és 3 darab hűtőszekrényt adott át összesen 260 ezer forint értékben a váci kórháznak december 4­én, melyeket a korábban e célból megrendezett jótékonysági hangverseny támogatói jegyeinek bevételéből és az azt kiegészítő adományokból vásárolt az ápolási szakterület számára. 

 A város kulturális életét is gazdagító, fergeteges sikert aratott komolyzenei koncertnek a Váci Híradás Centrum adott otthont éppen két hónapja, melyen Oláh Vilmos Lajtha és Dohnányi díjas hegedűművész, a Rádiózenekar koncertmestere lépett fel.

A kórház vezetősége ünnepélyes keretek között köszönte meg a Pszichiátriai, valamint a Csecsemő­ és Gyermekosztálynak adományozott 2 db csecsemő­ ill. gyermek vérnyomásmérőt, 1 db felkaros vérnyomásmérőt, 2 db érintés nélküli lázmérőt és 1 db kompresszoros antidecubitus matracot, valamint a gyógyszerek és élelmiszerek tárolását szolgáló hűtőszekrényeket. 

     Az ünnepségen Sámoly György főigazgató köszöntötte Harrach Péter országgyűlési képviselőt, Moravcsik Attilát, a VKE elnökét, Surjányi Csabát, a Váci Hit Gyülekezete lelkészét. Kárpáti Zoltán ápolási igazgató és a kórház dolgozói jelenlétében méltatta a társadalmi összefogás jelentőségét, és a kórház nevében köszönetet mondott az adományokért.
Harrach Péter országgyűlési képviselő az egészségügy helyzetéről szólva először a bérekkel kapcsolatos problémát emelte ki, amin elsőként kellene változtatni. Fontosnak tartja, hogy a magyar egészségügyi intézkedések kiegészüljenek a szervezetek, emberek segítségével, hiszen szolidaritás nélkül nincs egészséges társadalom.
Ezt követően Moravcsik Attila, a VKE elnöke szólt a már 10 éve működő civil egyesület küldetéséről, melynek három alappillére a kulturális, a szociális és az egészség megőrzés területén végzett tevékenység.
­ Célunk, hogy Vác város kulturális életét értékcentrikus előadásokkal színesítsük, változatosabbá tegyük koncertek, kiállítások, sport programok szervezésével. Szociális és karitatív rendezvényeket szervezünk, ezen belül a rászorulók és hajléktalanok számára rendszeresen osztottunk ruhákat, meleg ételt és meleg teát a teajáratokon. Évek óta látogatjuk a váci középiskolák és átalános iskolákat drogprevenciós előadásokkal. Ez a három alappillér inspirálta a gondolatot, hogy jótékonysági koncerttel segítsük a váci kórház ápolási munkáját, mellyel gördülékenyebbé válhat a betegek egészségének helyreállítása. Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és ilyen nemes ügyben részt vehettünk – vette át a szót Surjányi Csaba lelkész, aki köszönetét fejezte ki a kórház vezetőségének és dolgozóinak kitartásáért, hogy helyt állnak
az egészségügy mára kialakult helyzetében. ­Amikor az elnök úr megkeresett bennünket az ötlettel, azonnal szívügyünknek tudtuk érezni, hiszen a Hit Gyülekezete kezdettől az önfenntartó egyházmodellnek volt a híve, nem a központi költségvetési támogatásokból, hanem a hívők adományaiból él és építkezik. Nem tudom,
hogy az önfenntartó kórház modell felé haladunk­e. Sok jel ezt mutatja, ezért minden ilyen jellegű kezdeményezést örömmel fogadunk, ebben mindig is partnerek leszünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a gyülekezetünk tagjainak adományai is benne vannak ebben az adományban, ami a szükségekhez képest parányi, de talán a gesztus értéke is számít, és az a szeretet is számít, amellyel Önökre gondolunk.

Végül Kárpáti Zoltán ápolási igazgató szólalt fel. Meghatottan fejezte ki köszönetét és örömét azért, hogy az utóbbi időben több olyan adomány történt, ami a gyógyítás ápolási területét szolgálja.
A nagyobb műtétek után kevésbé irányul figyelem ennek a szakmának a gondjaira, pedig az ápolás olyan, mint egy gótikus templom, ami támfalak nélkül nem emelkedhet magasba ­ mondta. ­ Köszönöm, hogy erre a feladatkörre figyelmet fordítottak. Ezek az eszközök nélkülözhetetlenek a mindennapi munkánkhoz. A hűtőszekrények minőségi cseréjére nagy szükség volt, mert ezekben gyógyszereket, élelmiszereket tárolunk. Évente elkopnak a vérnyomásmérőink, nagyon fogyó eszközök. A magyar társadalom idősödik, az idős betegellátást 120 ágy szolgálja
a váci kórházban. Az antidecubitus matrac a hosszú ideig fekvésre kényszerült idős, krónikus betegeken segít majd megelőzve a felfekvéses problémákat. Ahogy az osztályon mondják, nemcsak a beteg nyomja az ágyat,
hanem az ágy is a beteget. Fontos, hogy ez a szakma is figyelmet kapjon – tette hozzá az ápolási igazgató, ­
akkor ez a szép „gótikus templom” nem fog összedőlni, mert a támfalak támogatni fogják. Veres Mária
Civil segítség a váci kórház ápolási munkájához.Civil segítség a váci kórház ápolási munkájához.
- VM -

© Copyright VKE - Minden jog fenntartva