Árral szemben

Márk Tibor előadása a váci fiataloknak

A Váci Közéleti Egyesület szervezésében május 18-án drogprevenciós előadáson vettek részt a váci Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium és a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum 130 tanulója. Az előadó Márk Tibor, az Árral Szemben a Jövőért Alapítvány vezetője volt, aki tiszteletbeli vácinak tekinthető, hiszen a város több oktatási intézményében megfordult már és ezek a találkozások minden bizonnyal nyomot hagytak a hallgatóiban.

Márk Tibor előadása a Váci Boronkay György középiskolában

Így történt ez alkalommal is. A fiatalok meglepetésére a szokványos ismeretterjesztő előadások helyett egy pergő interaktív beszélgetés következett, amiben a természetes lezserséggel az ő nyelvükön kommunikáló fiatalember közvetlenül szólította meg őket és kérdései nyomán az élet dolgairól kezdtek közösen gondolkodni. A boldogságkeresés ingoványos útja helyett a valóság realitásain.   

     Innen bontakozott ki egy tizenkét éves fiú döbbenetes története, Márk Tiboré, aki életének arról a szakaszáról beszélt amikor az utcán élt, arról hogyan nőtt a bensejében lévő rumli és üresség a bulikon, a bandázáson, a cigin, az italon, a kábítószeren át, a spanok, prostituáltak társaságában, az öngyilkosság kényszerítő vágyáig, az elviselhetetlenségig. Egy kábítószeres éjszakát követő hajnalon döbbent rá, hogy az egyetlen barátja nem ébredt fel. A temetésen a gyászoló apa lesújtó kiáltása, hogy miért nem vigyázott a fiára döbbentette rá a másokért való felelősségre.
Szerencsére ebből a szakadékból kivezető út nyílt, amit egy keresztény közösségben talált meg. Ma három gyermekes családapa és hűséges férj. Az ország iskoláit járva osztja meg történetét a kamaszkorban sok problémával és kihívással szembe néző fiatalokkal, hogy leleplezze a bulizós korszellem rejtett veszélyeit, a boldogságot kínáló hazugságokat és útjelzőt állítson a csapdák kikerülésére. A száznyolcvan fokos fordulat erős elkötelezettséget hozott létre a szívében, hogy olyanokon segítsen, amilyen ő is volt. Ezzel a szándékkal hozta létre a nonprofit Árral Szemben a Jövőért Alapítványt, hogy a napjainkban egyre növekvő szenvedélybetegség, valamint a korai iskolaelhagyás, deviáns magatartás megelőzése érdekében a fiatalok körében felvilágosító, prevenciós tevékenységek megszervezésén keresztül nyújtson segítséget mérsékelve ezáltal az egyéni és társadalmi károkat.

Megélt élettörténetekkel, tankönyvszerű megközelítést nélkülöző, valóságos sztorikkal és érthető nyelven megfogalmazott, testközeli, valóságosan átélt élethelyzetekkel szolgálnak a fiataloknak előadásokon és egyéb kommunikációs felületeken.Márk Tibor üzenete a fiatalokhoz, hogy a legnehezebb helyzetben se válasszák a könnyebb utat. Forduljanak az árral szembe, hogy erős személyiségek legyenek, akiknek jellemük és jövőképük van.
- Az a célom, hogy őszinte kommunikáció jöjjön létre a fiatalok és a szüleik között, mert a család az, ahol az ő érdekeiket támogatják. A szülői bizalmi kapcsolat védelem, ami egy esetleges rossz befolyást is vissza tud terelni a jó mederbe. Fontos, hogy legyenek közös programok a családokban, amik nyitottabbá tehetik a generációk közötti kapcsolatot. -VM- 


© Copyright VKE - Minden jog fenntartva